Delas Saint-Joseph Rouge Les Challeys
OverzichtVolle aandronk, goede harmonie en stevige tannines, welke een goede afspiegeling zijn van de "terroir". Lekker bij gemarineerd of gegrild rundvlees, stoofpotten, mixed grills, wild en kaassoorten.
Delas Frères is in 1835 opgericht door Charles Audibert en Philippe Delas. Reeds in 1879 had het wijnhuis een wereldwijde reputatie en won in Sydney de eerste gouden medailles. In 1924 werd de oorspronkelijke naam Audibert & Delas veranderd in Delas Frères. Om aan de toenemende vraag naar wijn te kunnen voldoen werd na de Tweede Wereldoorlog een investering gedaan in de aankoop van wijngaarden in Chateauneuf-du-Pape en Hermitage. In de zestiger jaren van de vorige eeuw was Delas Frères een van de meest toonaangevende wijnbedrijven in de Rhône, met eigen wijngaarden in Hermitage, Cornas, Côte Rôtie en Condrieu. Tot op de dag van vadaag is Delas Frères eigenaar van topwijngaarden in Hermitage zoals Les Bessards en Marquise de la Tourette, Chateauneuf-du-Pape, Côte Rôtie, Cornas, Condrieu, St. Joseph, Crozes-Hermitage, Côtes du Rhône en de Ventoux regio.
De wijngaarden strekken zich van Chavanay in het noorden uit tot Guilherand in het zuiden. Een strook van 50 kilometer op de rechter oever van de Rhône. De appellatie omvat 23 "communes" in het departement Ardèche en 3 "communes" in het departement Loire. De grond is licht en stenig, met gneiss en schist op een granieten ondergrond. Er heerst een landklimaat met hete en droge zomers en regelmatig regen in de rest van het jaar. De wijngaarden zijn voornamelijk zuid en zuid-oost aangeplant. De wijn uit deze streek werden al in de 16e eeuw zeer gewaardeerd door het Franse hof. De jezuïeter monniken uit Tournon gaven in de 17e eeuw de streek de naam Saint-Joseph. Pas na 1969 verkreeg de streek een eigen appellatie. Voor die tijd werd de wijn onder de naam Côtes-du-Rhône op de markt gebracht. De wijngaarden hebben een gezamenlijke oppervlakte van 795 ha, met een maximum opbrengst van 40 hl/ha. De druiven worden op het hoogtepunt van rijping met de hand geoogst. De gisting vindt plaats in open betonnen cuves en is geheel temperatuurgestuurd. De temperatuur tijdens de gisting ligt tussen de 28 en 32° C. Ongeveer 30% van de wijn rijpt op eikenhouten vaten, de rest rijpt op edelstaal om zo de volle fruitige aroma's in de wijn te bewaren.
Volle aandronk, goede harmonie en stevige tannines, welke een goede afspiegeling zijn van de "terroir". Verleidelijke geur van roodfruit zoals frambozen, aardbeien en zwarte bessen, met een hint eikenhout.
Gemarineerd of gegrild rundvlees, stoofpotten, mixed grills, wild en kaassoorten.
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhône |
Druivensoort | Syrah |
Prijs | € 25,95 |